Συνέντευξη Προέδρου ΣΘΕΒ κ.Αχιλλέα Νταβέλη, στην εφημερίδα larissanet
«Με δεδομένο ότι το τέλος του καλοκαιριού αποτελεί ορόσημο για την εκκίνηση της νέας χρονικής περιόδου…
ΕΡ : Πώς θα σκιαγραφούσατε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται επιχειρηματικός κόσμος;
AΠ: Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προδιαθέτει ένα πολύπλοκο και δυναμικό περιβάλλον με απειλές και ευκαιρίες στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Οι επιχειρήσεις σε όλη την χώρα και στην Θεσσαλία δέχτηκαν ανομοιόμορφες μειώσεις, κάποιες υποχώρησαν ενώ άλλες αναπτύχθηκαν κατακόρυφα. Σε ορισμένες μάλιστα δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μετακινήσεις και το λιανικό εμπόριο επλήγησαν περισσότερο.
Όπως είναι αναμενόμενο, η υγειονομική κρίση έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τις επενδύσεις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναδεικνύονται νέες τάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον της επόμενης μέρας. Οι επιχειρήσεις κράτησαν τις αξίες τους, τους ανθρώπους τους και ανταποκρίθηκαν στις νέες προκλήσεις.
Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε είναι εξίσου σημαντική εάν δεν προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις σχετικά με το υγειονομικό περιβάλλον που θα οδηγήσει σε νέες μεταβολές τόσο στην επιχειρηματικότητα, στην εργασία και στην οικονομία γενικότερα.
EΡ: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας σε ότι αφορά τις προοπτικές για το προσεχές διάστημα για τις επιχειρήσεις των κλάδων που εκπροσωπεί ο ΣΘΕΒ όσο και συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα;
AΠ: Οι προοπτικές στο σύνολο της οικονομίας θα επηρεαστούν αρνητικά ή θετικά από τον συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Εάν θεωρήσουμε ότι τους επόμενους μήνες η πανδημία θα αμβλυνθεί, τότε αρχικά μπορούμε να συζητάμε για μια αύξηση της οικονομική δραστηριότητας.
Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να μεταβληθεί θετικά εάν επισπευσθεί ο εμβολιασμός των πολιτών με στόχο οι αγορές να παραμείνουν ανοιχτές όπου οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο την ευελιξία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένα στις νέες μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Ο ρόλος μας ως ΣΘΕΒ στην καταπολέμηση της πανδημίας και της δημιουργίας ενός τοίχου ανοσίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην διατήρηση των επιχειρήσεων σε άνοδο και στην συνεχόμενη ανάπτυξη της οικονομίας.
ΕΡ: Τι είναι αυτό που θα έπρεπε – κατά τη γνώμη σας – να αποτελέσει την βασική προτεραιότητα ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην πορεία της Οικονομίας;»
AΠ : Οι προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως η οικονομική κρίση, η υγειονομική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε αλλαγές, όπου η επαναφορά της στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί πλέον ένα στοίχημα για όλους μας
Η επιχειρηματικότητα της χώρας, όπως εκφράζεται από τον ΣΘΕΒ, επαναπροσδιορίζει το ρόλο, την αποστολή και με βασική προτεραιότητα μια σύγχρονη περιφερειακή πολιτική με ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα με στοχευμένες οριζόντιες παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Μια επιχειρηματικότητα που επιδιώκει να είναι δύναμη θετικής αλλαγής και καταλύτης ευημερίας με έμφαση στην καινοτομία και την διεθνοποίηση σε νέες αγορές έννοιες που προϋποθέτουν γνώσεις, ψηφιακές ικανότητες, δεξιότητες και μάθηση ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές προκλήσεις.