Συνέντευξη του προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Γ. Ρουπακιά στο onlarissa.gr

Ο 42χρονος πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Ρουπακιάς ανέλαβε πριν μερικές ημέρες τα ηνία στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, σε μία συγκυρία που όλα γύρω μοιάζουν αβέβαια σε οικονομία και επιχειρείν.

Ωστόσο, μαζί με μία ομάδα νέων ανθρώπων ως επί το πλείστον, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης στον ΣΘΕΒ, με στόχο τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.

Στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος, μιλά στο onlarissa.gr και εξηγεί πως αυτή «η στροφή στη νέα γενιά του επιχειρείν της Θεσσαλίας, αποτελεί και ένα μήνυμα της κοινωνίας γενικότερα για νέες ιδέες και αντιλήψεις»

Η κατάσταση που «παραλαμβάνει» βέβαια, μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι, αφού όπως εξηγεί «η πραγματική εικόνα όπως αυτή καθορίζεται από αδιαμφισβήτητα  γεγονότα» καταγράφει μεταξύ άλλων αύξηση του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και  πτώση της τουριστικής κίνησης.

Ο κ. Ρουπακιάς αναφέρεται και στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια, μιλά για τους τομείς που επενδύουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες και τέλος, αναπτύσσοντας τη δέσμη προτάσεων της νέας διοίκησης του ΣΘΕΒ, επαναλαμβάνει την…χρόνια απαίτηση των επιχειρήσεων για διαμόρφωση μιας σταθερής φορολογικής πολιτικής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον κ. Απόστολο Ράιδο

Τα αποτελέσματα των εκλογών και των αρχαιρεσιών που ακολούθησαν έδειξαν μία στροφή προς τη νέα γενιά του επιχειρείν της Θεσσαλίας. Είναι ένα μήνυμα αυτό;

Πράγματι, οι τελευταίες εκλογές στον Σύνδεσμό πριν δεκαπέντε ημέρες, ανέδειξαν υποψηφίους και μια στροφή στη νέα γενιά του επιχειρείν της Θεσσαλίας. Εξάλλου αυτό αποτελεί και ένα μήνυμα της κοινωνίας γενικότερα για νέες ιδέες και αντιλήψεις. Ας μην ξεχνάμε πως τόσο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή αλλά και επιχειρηματική κοινότητα όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Παρ’ όλα αυτά οι νέες ιδέες θα πρέπει να μπολιάζονται με την εμπειρία και τη γνώση.

Γι’ αυτό και η νέα Διοίκηση του ΣΘΕΒ θα συνεχίσει και θα ενδυναμώσει το έργο των προηγούμενων Διοικήσεων στις οποίες συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια τόσο εγώ, όσο και άλλα μέλη του Συμβουλίου μας. Θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες των Θεσσαλικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων μέσα από ομαδική δουλειά με αφοσίωση στις αξίες της πραγματικής και υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά παράλληλα και με στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να μιλά για πακέτα στήριξης μέσα στην τελευταία διετία, πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά και για αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων στη Λάρισα. Η πραγματική αγορά εισπράττει την ίδια εικόνα;

Ο Υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία τα οποία προφανώς διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η χώρα μας είναι η 3η, πίσω από τη Γερμανία και την Ιταλία, με βάση τον αριθμό στήριξης που έλαβε ως αναλογία του ΑΕΠ. Σίγουρα ο περιορισμός των μετακινήσεων και των συνεχών lockdown οδήγησαν σε μια πλασματική, ενδεχομένως, εικόνα αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματική εικόνα όπως αυτή καθορίζεται από αδιαμφισβήτητα  γεγονότα, όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η πτώση της τουριστικής κίνησης, οι ευρύτεροι περιορισμοί στην κινητικότητα, το επί μήνες κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων λόγω της υγειονομικής πανδημίας κ.ά. διαμορφώνουν ένα συνολικά αρνητικό πρόσημο για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους, για την ίδια την κοινωνία.

Έχουμε μπροστά μας μία εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη περίοδο στην οποία αφενός η παγκόσμια οικονομία πρέπει να ανανήψει από την περιπέτεια της πανδημίας, αλλά και να αντιμετωπίσει το ράλι στις τιμές της ενέργειας, καθώς και την διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση. Ποιες οι προκλήσεις για τις Θεσσαλικές επιχειρήσεις και ποιες οι ευκαιρίες, αν υπάρχουν;

Η παρατήρησή σας για την περίοδο που διανύουμε είναι απόλυτα ακριβής. Θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω ότι η επόμενη περίοδος για την παγκόσμια οικονομία είναι επιπρόσθετα και εν πολλοίς αβέβαιη.

Οι προκλήσεις για τις θεσσαλικές και εν γένει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι η διαχείριση του ψηλού ενεργειακού κόστους, οι έντονες πληθωριστικές τάσεις και τέλος η έλλειψη και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, οι οποίες οφείλονται και στις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι ευκαιρίες που ενδεχομένως προκύπτουν σχετίζονται άμεσα με τη δυνατότητα προσαρμογής που οφείλουν να έχουν οι επιχειρήσεις κάθε φορά στα νέα δεδομένα, κυρίως με στροφή σε νέες αγορές ή νέα προϊόντα.

Ποια είναι η δική σας άποψη για το ενεργειακό ζήτημα που φαίνεται πως θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια; Τι πρέπει να αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας ο παραγωγικός ιστός της χώρας;

Είναι δεδομένες οι δεσμεύσεις της χώρας μας για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην άρση των προβλημάτων που εμποδίζουν την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Βέβαια στην παρούσα φάση η προσπάθεια  ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας μας αναπόφευκτα οδηγείται μέσα από την αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων που διαθέτει και την μετάθεση των στόχων της απολιγνιτοποίησης που έχει θέσει. Ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο οποίος δύναται να επιλύσει οριστικά αλλά σε βάθος χρόνου το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αποτελεί βασική προτεραιότητα και είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Βλέπουμε με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το ισοζύγιο ανάπτυξης – πληθωρισμού να χειροτερεύει. Φοβάστε κίνδυνο υποτροπής για την Ελληνική οικονομία;

Θα ήταν οδυνηρή μια τέτοια εξέλιξη. Πιστεύω, εντούτοις, ότι όποια και αν είναι η πορεία της κρίσης λόγω του ουκρανικού, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δράσει έγκαιρα η οικονομία είναι επαρκώς προστατευμένη απέναντι και σε αυτή την κρίση. Η ασπίδα των ευρωπαϊκών μέτρων που λαμβάνονται και επιπρόσθετα θα ληφθούν για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αποτρέψει την όποια αρνητική εξέλιξη και για την ελληνική οικονομία.

Οι επενδυτικοί δείκτες το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι μετά τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, η χώρα ξυπνά από το λήθαργο. Η εστίαση όμως που έχουν αυτά τα κεφάλαια και οι τομείς δράσης είναι κατά την άποψή σας στη σωστή κατεύθυνση;

Οι τομείς που επενδύουν οι θεσσαλικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε  και από τις εντάξεις στον Αναπτυξιακό Νόμο είναι κυρίως  στην αγροδιατροφή, στα μέταλλα, στην ενέργεια και στο περιβάλλον. Εκμεταλλεύονται το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και εδράζονται σε γερές βάσεις εξελίσσοντας τους ήδη εύρωστους επιχειρηματικά τοπικούς κλάδους, οπότε εκτιμούμε ότι κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και διαθέτουν τα εχέγγυα της επιτυχίας.

Σε ότι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, φορολογικά κι επενδυτικά, ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Χρόνια απαίτηση των επιχειρήσεων είναι η διαμόρφωση μιας σταθερής φορολογικής πολιτικής. Είναι βασικό στον στρατηγικό σχεδιασμό και στην υλοποίησή του να γνωρίζεις το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιχειρείς.

Επίσης, το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να συνδυάζεται με επενδυτικά κίνητρα επιβραβεύοντας αυτούς που επαναεπενδύουν τα κεφάλαιά τους, ιδιαίτερα σε νέες επενδύσεις συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τέλος, η άμεση έναρξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου  και η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, ελέγχου και εκταμίευσης, που αυτός προβλέπει, είναι κρίσιμες για τις νέες επενδύσεις. Εδώ θα ήθελα να επισημάνουμε τον κίνδυνο για τυχόν καθυστερήσεις που εγκυμονεί από την υποβολή, πλέον, προτάσεων πάνω από 1.000.000 ευρώ στην κεντρική διοίκηση στην Αθήνα.

Πηγή: onlarissa.gr