Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ ομιλητής σε ημερίδα στη “Γιορτή Φέτας και Γαστρονομίας Ελασσόνα 2022”
Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς ήταν, μεταξύ άλλων καταξιωμένων ομιλητών, στην ημερίδα που αφορά τη ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027 – Τα σχέδια βελτίωσης ως αναπτυξιακό εργαλείο της ελληνικής κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα για την «Industry 4.0 (Βιομηχανία 4.0): Πώς θα λειτουργήσει ως μοχλός ενίσχυσης της βιομηχανίας καλύπτοντας τις ανάγκες της κοινωνίας», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της «Γιορτής Φέτας και Γαστρονομίας Ελασσόνα 2022» που διοργανώθηκε το τριήμερο 24-26/09/2022 και παρακολούθησαν αυτοδιοικητικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Ο κ. Ρουπακιάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, τόνισε πως «…Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική γαλακτοκομική παραγωγή έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην τεχνολογική εξέλιξη της παραγωγής της. Υπάρχει πλειάδα παραγωγών, τόσο μεγάλου όσο και μεσαίου μεγέθους, που έχουν πολύ σύγχρονες μονάδες παραγωγής καθώς και το όραμα αλλά και το πλάνο για να κάνουν το επόμενο βήμα και να εκμεταλλευθούν όλα τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής επανάστασης στη βιομηχανία. Υπάρχουν μονάδες που ανταποκρίνονται σε πολύ υψηλά standards ποιότητας και ασφάλειας και για αυτό έχουν και σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις σε απαιτητικές αγορές. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις μονάδες βρίσκονται στη Θεσσαλία. Ωστόσο, η μετάβαση του τόσο πολύτιμου αυτού κλάδου για την ελληνική οικονομία από την τεχνολογική επάρκεια που βρίσκεται στη Βιομηχανία 4.0. και το «Έξυπνο Εργοστάσιο» αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη διατήρηση της θέσης της στην άκρως ανταγωνιστική αγορά στην οποία λειτουργεί…».
Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ υπογράμμισε πως «…ήδη η σύγχρονη Βιομηχανία Γάλακτος μεταβαίνει στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πρωτοπορεί αναπτύσσοντας συστήματα όπως η ρομποτική παλετοποίηση, οι εφαρμογές λογισμικού επαυξημένης πραγματικότητας για άμεση διάγνωση, η ανέπαφη συντήρηση και εκπαίδευση καθώς και τα καινοτόμα λογισμικά που αναλύουν και μεταβιβάζουν δεδομένα γραμμών παραγωγής σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας στους χειριστές και τους τεχνικούς άμεση πρόσβαση σε συναρτώμενες πληροφορίες. Οι εφαρμογές ενσωματώνονται στην παραγωγή με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος αδράνειας των μηχανημάτων και τα ανθρώπινα λάθη, να βελτιωθεί η συντήρηση, και το κυριότερο, να δώσει δεδομένα πραγματικού χρόνου από τα μηχανήματα προς την εικονική πραγματικότητα που βλέπει ο χειριστής…».
Ο κ. Ρουπακιάς προέτρεψε «…να επιτρέψει ο πολύτιμος αυτός κλάδος της γαλακτοκομίας – τυροκομίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό να συνδράμει και να οδηγήσει τις επιχειρήσεις της περιοχής, στο σύνολό τους, στην πλήρη μετάβασή τους στην επόμενη εποχή δημιουργίας και κερδοφορίας..» ενώ τελειώνοντας την ομιλία του τόνισε πως «…ο ΣΘΕΒ παρακολουθεί τις εξελίξεις, προωθεί και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για τη γρήγορη και επιτυχημένη μετάβαση της οικονομίας και των επιχειρήσεων στην εποχή του Industry 4.0, την εποχή της ψηφιακής και της τεχνολογικής επανάστασης…».
Στη συνέχεια ο κ. Ρουπακιάς, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Καρκανιά, τον Ταμία κ. Βασίλη Γουγουλιά και το μέλος του Δ.Σ. κ. Γιώργο Μπίζιο επισκέφτηκαν την έκθεση στην Κεντρική Πλατεία και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.