Πρόεδρος ΣΘΕΒ: Η βιομηχανία της Θεσσαλίας μάχεται να παραμείνει ανταγωνιστική

Hενεργειακή κρίση δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία των βιομηχανικών επιχειρήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, ειδικά στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις όλων των κλάδων, επισημαίνει στο powergame.gr ο Γιώργος Ρουπακιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ).

Οι θεσσαλικές βιομηχανικές επιχειρήσεις μάχονται καθημερινά για να παραμείνουν ανθεκτικές και ανταγωνιστικές και αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα εκσυγχρονίσουν και συνεπώς θα αυξήσουν την παραγωγική τους διαδικασία, θα μειώσουν ή τουλάχιστον θα ελέγξουν το κόστος παραγωγής τους και θα διασφαλίσουν ή θα αυξήσουν τις θέσεις απασχόλησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιά.

  • Υπάρχουν κινήσεις αύξησης της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Θεσσαλία;

Οι θεσσαλικές βιομηχανικές επιχειρήσεις μάχονται καθημερινά να παραμείνουν ανθεκτικές και ανταγωνιστικές και αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα εκσυγχρονίσουν και συνεπώς θα αυξήσουν την παραγωγική τους διαδικασία, θα μειώσουν ή τουλάχιστον θα ελέγξουν το κόστος παραγωγής τους και θα διασφαλίσουν ή θα αυξήσουν τις θέσεις απασχόλησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Από τη μέχρι τώρα εικόνα, οι δυναμικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας είναι πολύ ενεργές στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ και επωφελούνται από τα ισχυρά κίνητρα που προσφέρονται για ιδιωτικές επενδύσεις προς ενίσχυση της θέσης τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

  • Ως ΣΘΕΒ τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να κάνει η πολιτεία, ώστε να ενισχυθεί η βιομηχανία της Θεσσαλίας;

Οι ενέργειες της Πολιτείας για την ενίσχυση της Βιομηχανίας της Θεσσαλίας, δεν είναι διαφορετικές από αυτές που οφείλει να κάνει για την Ελληνική Βιομηχανία ως σύνολο. Αναγνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία προς τη Βιομηχανία, ώστε να ελεγχθεί το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και να υπάρξει μια σταθερή ροή επενδυτικών χρηματοδοτικών κινήτρων και πρωτοβουλιών που εφόσον αξιοποιούνται, συνδράμουν αποφασιστικά τόσο στη βιωσιμότητα της μεταποίησης αυτή τη δύσκολη εποχή, όσο και στη μετάβασή της στη 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της. Αυτό που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι κατά πρώτον να συνεχίσει αδιάκοπτα τη ροή των παρεμβάσεων και μέτρων ενίσχυσης προς τη βιομηχανία με έμφαση και στην περιφερειακή ανάπτυξη εξαντλώντας όλα τα δυνατά περιθώρια, ακριβώς όπως κάνουν οι πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζουν τη βιομηχανία ως κυρίαρχο πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Κατά δεύτερον, πρέπει η ροή των διαθέσιμων κονδυλίων προς τις επιχειρήσεις να επιταχυνθεί σημαντικά με την απλοποίηση των διαδικασιών και την τάχιστη ψηφιοποίηση της σχέσης κράτους και επιχειρήσεων ώστε να εξαλειφθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθιστούν την ελληνική βιομηχανία δυσκίνητη στην προσαρμογή σε μια πραγματικότητα που μεταβάλλεται συνέχεια.

Επιπλέον, απαιτείται η δρομολόγηση δράσεων και μέτρων που θα συνδράμει στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της χώρας. Νέες αγορές πρέπει να ανοιχτούν και οι μικρές επιχειρήσεις που εξάγουν περιστασιακά να μπορέσουν να εμπλακούν στον ενεργό διεθνή ανταγωνισμό από όπου θα προκύψουν οι μελλοντικοί ηγέτες των εξαγωγών. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, ως σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα αγροδιατροφικών προϊόντων, είναι επιβεβλημένη η αποτελεσματικότερη σύνδεση της πληθώρας των τοπικών παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τη βιομηχανία, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στην εμπορευματοποίηση των προϊόντων τους. Η σύνδεση με τη βιομηχανία και τους δίαυλους που αυτή διαθέτει, μπορεί να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική ποιότητα θεσσαλικών προϊόντων . Τέλος, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τη διατήρηση της πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και την ολοκλήρωση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

  • Ως ΣΘΕΒ τι είδους δράσεις έχετε προγραμματίσει το επόμενο διάστημα;

Στον ΣΘΕΒ δουλεύουμε για ένα επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον με προοπτική και ανθεκτικότητα και εστιάζουμε σε τέσσερις πρωταρχικές προτεραιότητες, έχοντας πάντα τη βιομηχανία στο επίκεντρο του παραγωγικού οικοσυστήματος: α) την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, β) την ψηφιακή επανάσταση και την καινοτομία, γ) την πράσινη ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες και δ) την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Πιστεύουμε στη δικτύωση και τη συνεργασία. Φέρνουμε τα μέλη μας πιο κοντά μεταξύ τους, με επιχειρήσεις, φορείς και δυνητικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη σημερινή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, συνεχείς και ταχείες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα καλούμαστε να συνδυάσουμε την κοινωνική συνοχή με τη μελλοντική προοπτική για όλους, οι παραγωγικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας και η σύγχρονη επιχειρηματικότητα συνολικά, συνιστούν βασικό συντελεστή για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και ευημερία.

  • Πώς μπορεί ο ΣΘΕΒ να βοηθήσει τα μέλη του αυτή τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης;

«Ο ΣΘΕΒ, ως κύριος εκπρόσωπος της Βιομηχανίας της Θεσσαλίας και έχοντας πλήρη γνώση του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος, προωθεί προς κάθε αρμόδιο τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις του με μοναδικό σκοπό την άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης καθώς και τη βελτίωση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Η Διοίκηση του ΣΘΕΒ με συνεχόμενη ενημέρωση και ειδικά στοχευμένες δράσεις, αναδεικνύει τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι θεσσαλικές επιχειρήσεις και παρέχει άμεση υποστήριξη για την αντιμετώπισή τους. Ο ΣΘΕΒ είναι ένας φορέας «ανοικτός» στις επιχειρήσεις και υποστηρικτικός τόσο στην αντιμετώπιση περιφερειακών όσο και εθνικών θεμάτων.

ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/synenteyxeis/357690/roupakias-sthev-i-viomichania-tis-thessalias-machetai-na-parameinei-antagonistiki/