Εκδήλωση για την ολοκλήρωση του έργου “ΠΡΟΒΛΕΠΩ” στη Λάρισα
Καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα στους χώρους εργασίας
Η ολοκλήρωση του προγράμματος «ΠΡΟΒΛΕΠΩ», ενός ερευνητικού έργου το οποίο επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας IoT φορητών αισθητήρων, για την ανίχνευση οξέων ιατρικών συμβάντων, καθώς και αγχωτικών συνθηκών στον χώρο εργασίας στάθηκε αφορμή για να παρουσιαστεί και επίσημα στις εγκαταστάσεις της EXALCO, καθώς η εταιρεία της Λάρισας στήριξε το όλο έργο, ώστε αυτό να αποτελέσει πιλότο εφαρμογής σε ολόκληρη την ελληνική βιομηχανία.
Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται μέσω έξυπνων συστημάτων και συσκευών, βασικές παράμετροι υγείας των εργαζομένων και να ειδοποιούνται αυτόματα οι υπεύθυνοι όταν προκύψει, εν ώρα εργασίας, κάποια σημαντική μεταβολή που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ίδια τη ζωή του εργαζομένου, συνεργάστηκαν η EXALCO, ο ΣΘΕΒ, το ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ, η SENSEWORKS, το ΙΟΝΙΟ Πανεπιστήμιο, η OMEGA TECHNOLOGY και η INFOLYSEIS.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας δίδαξαν οι αείμνηστοι πρόεδροι μας Αντώνης και Στέλιος Καντώνιας, να επιστρέφουμε δηλαδή στην κοινωνία αυτά μου μας δίνει», τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Exalco κ. Γιάννης Αστ. Καντώνιας, τονίζοντας πως η Exalco απασχολεί στο εργατικό της δυναμικό εργαζομένους τρίτης γενιάς.
«Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα και το οποίο στοχεύει, όχι μόνο στην καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην πόλη μας, τη Λάρισα. Για μας οι εργαζόμενοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά των εταιρειών μας και πάντοτε μας απασχολούσε η πρόληψη της υγείας τους. Έτσι πέρα από τα ασφαλιστικά μας προγράμματα για όλους τους εργαζομένους, συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην υλοποίηση του πρωτοποριακού αυτού έργου, η παρουσίαση του οποίου μας γεμίζει με ικανοποίηση. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίησή του, και φυσικά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας», σημείωσε ο κ. Γιάννης Καντώνιας.
«Τα ερευνητικά έργα θα πρέπει να έχουν πλέον απτό αποτέλεσμα, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Μας ενδιαφέρουν οι συνέργειες Πανεπιστημίων, εταιρειών και ερευνητικών κέντρων, όπως το εν λόγω έργο που παρουσιάζεται στην EXALCO. Πρόκειται για ένα έργο που προσδίδει ωφελιμότητα σε όλους», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Γ.Γ Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής.
«Η EXALCO αποτελεί συνώνυμο της Λάρισας, καθώς η εταιρεία έχει γίνει ένα με την κοινωνία της. Οι ιδιοκτήτες της συνεχώς σκέφτονται και ανακαλύπτουν το καινούργιο, άρα δεν είναι θνησιγενής. Πρωτίστως όμως προσέχει τους εργαζόμενους. Η επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να γίνεται μόνο για την έρευνα, αλλά θα πρέπει να έχει απτά οφέλη στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις. Στην εταιρεία αυτή λοιπόν αγαπάνε τον άνθρωπο και φυσικά καινοτομούν», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
«Η EXALCO αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Εμείς, οι άνθρωποι της βιομηχανίας, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προγράμματος και μέσω της συνεργασίας. Μα πάνω απ’ όλα με βασικό μοχλό τους ίδιους τους εργαζόμενους των εταιρειών», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς.
«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερα από 4.000 εργατικά ατυχήματα, ενώ το 2020 41 από αυτά ήταν μοιραία για τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ουσιαστική εφαρμογή επί του πραγματικού πεδίου. Έχουμε σχεδιάσει πρωτότυπες, έξυπνες συσκευές, με έλεγχο των κεντρικών δεδομένων και στόχο τηνπρόβλεψη και ανίχνευση οξέων ιατρικών συμβάντων και αγχωτικών συνθηκών στον χώρο εργασίας», σημείωσε ο κ. Βασίλης Αβραμούδης του ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ .
«Εδώ στην Ελλάδα κατασκευάσαμε μια εντελώς δική μας εφαρμογή, η οποία ανοίγει το δρόμο στο μέλλον. Δημιουργήσαμε ειδικά περικάρπια αισθητήριες συσκευές, συσκευή λήψης καρδιογραφήματος, με μέτρηση βάρους, μέτρησης αρτηριακής πίεσης, τα οποία όλα βοηθάνε στην πρόληψη κα την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων για τους εργαζομένους», ανέλυσε ο κ. Νικόλαος Παπασταματίου της SENSEWORKS.
Στους ειδικούς αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την λειτουργία του προγράμματος, καθώς και στη δυνατότητα αυτόματης ανάλυσης δεδομένων με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού, αναφέρθηκε ο κ. Θέμης Έξαρχος από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
«Στόχος μας είναι να προλάβουμε μια δυσάρεστη και ενδεχομένως δύσκολη κατάσταση και όχι να την διαπιστώσουμε, ελέγχοντας συνεχώς τα αποτελέσματα στην πράξη», δήλωσε ο κ. Θεοφάνης Αλεξανδρίδης της OMEGA TECHNOLOGY, οποίος εν συνεχεία απάντησε στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.
Εκτός των προαναφερθέντων στην παρουσίαση του προγράμματος «ΠΡΟΒΛΕΠΩ», παρέστησαν από την Διοίκηση της Exalco οι κύριοι Γιώργος Καντώνιας και Θάνος Τσιάρας, τα στελέχη της Exalco Αντώνης Καντώνιας, Άλκηστις Κατσιάβα και Γιάννης Σακελλαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, και από τον ΣΘΕΒ οι κυρίες Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια και Ελένη Ευαγγελοπούλου, από την SENSEWORKS ο κ. Αλέξανδρος Αγραφιώτης και από την INFOLYSEIS ο κ. Δημήτρης Τσακιρίδης.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης “ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), (κωδικός έργου Τ2ΕΔΚ- 02342).