Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη έκθεση για την ηλεκτρονική Υγεία InnoHealth Forum 2023 στη Λάρισα με τη συμμετοχή του ΣΘΕΒ

Καινοτομίες, προτάσεις και λύσεις ανέδειξε το InnoHealth Forum, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκθετών, ομιλητών και προσωπικοτήτων της υγείας και του φαρμάκου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα πλαίσια του φόρουμ ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανίων διοργάνωσε, σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Τάσεις και Τεχνολογίες στις Προτάσεις Διαχείρισης Δεδομένων των Ασθενών, Τηλεϊατρική και Αποκατάσταση σε Τοπικό Επίπεδο».

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση, την οποία συντόνιζαν η κα Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ και ο Δρ. Αχιλλέας Μπάρλας, Συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, έγινε αναφορά τους τρεις θεματικούς πυλώνες Βιοϊατρική – Διάγνωση – Διαχείριση Ασθενών ως κρίσιμα ζητήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας. Ο κ. Θεόδωρος Ταλάρης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, στην αρχή αναφέρθηκε πώς γινόταν η διαχείριση ασθενών στο παρελθόν για να τονίσει τη σημασία του Ψηφιακού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενών στη σημερινή εποχή. Κατόπιν, η Δρ. Αποστολία Καραμπατέα, R&D Project Manager της GNOMON Informatics S.A., τόνισε ότι οι ασθενείς είναι έτοιμοι για την ψηφιοποίηση της υγείας που προϋποθέτει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας μιας και είναι πια πιο εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Ε. Δαφούλας, Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ψηφιακής Διαγνωστικής και Θεραπευτικής του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επεσήμανε ότι η τηλεϊατρική και η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών θα έπρεπε να καταστεί υποχρεωτική για χρόνια νοσήματα, όπως ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ, αλλά ο τομέας είναι ναρκοθετημένος με πολλές ελλείψεις ακόμα και στο νομικό του πλαίσιο. Η κα Βιβή Κατσούλη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Project Manager Έργων Τηλεϊατρικής της VIDAVO, με τη σειρά της ανέδειξε τη βοήθεια που προέρχεται από το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που υλοποιεί η εταιρία της, ώστε να ενισχυθεί η ψηφιοποίηση των φορέων που συμμετέχουν μέσα από μια πληθώρα παροχών. Τέλος, η κα Δήμητρα Μαλάκου, Φυσίατρος, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας του Animus, παρουσίασε τη μέθοδο της κινητικής εκμάθησης για τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου με ρομποτικά μέσα, καταλήγοντας ότι η εφαρμογή ρομποτικής στην αποκατάσταση χρειάζεται ενίσχυση.

 

Τη δεύτερη ημέρα του φόρουμ πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο launch meeting του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Τομέα της Υγείας και Φαρμάκων Health Hub μέσω εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, με τη συμμετοχή του συνόλου του εταιρικού σχήματος, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΘΕΒ. Η εναρκτήρια συνάντηση περιελάμβανε ενημέρωση σχετικά με το στάδιο υποβολής της πρότασης, την παρουσίαση των πλάνων εργασίας και τον ορισμό των επόμενων βημάτων, με όλους τους εταίρους να δεσμεύονται για την έναρξη της λειτουργίας του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Ο ΣΘΕΒ θα συνεχίζει να στηρίζει πρωτοβουλίες οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων που ενισχύουν την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης ώστε οι ιδέες να γίνονται πράξη και να ευδοκιμούν.