Στ. Μήτσιος (EY Ελλάδος): Κρίσιμη για το whistleblowing μία εταιρική κουλτούρα ασφάλειας και προστασίας

Στο ιδιαιτέρως κρίσιμο θέμα του whistleblowing – δηλαδή, της καταγγελίας παράτυπων συμπεριφορών από μάρτυρες δημοσίου ενδιαφέροντος (whistleblowers) – εστίασε ο κ. Στέφανος Μήτσιος, Partner και Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Α’ Συνέδριο Νομικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας.

Αναλύοντας το νομικό πλαίσιο που διέπει το whistleblowing στην Ελλάδα, ο κ. Μήτσιος τόνισε ότι, με τον Νόμο 4990/2022, συντελείται ένα αποφασιστικό βήμα για την θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος και στη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην επιβολή των Κανόνων του Ενωσιακού δικαίου προς όφελος των επιχειρήσεων, των πολιτών και της κοινωνίας. «Το βασικό βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχει πλέον λάβει χώρα και είναι ένας ακόμη συντελεστής ενίσχυσης της επιχειρηματικής ηθικής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ενθάρρυνση καταγγελιών ανήθικων ή παράνομων πρακτικών, ο κ. Μήτσιος στάθηκε ιδιαίτερα στην κρισιμότητα της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τους εργαζόμενους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με σημαντικό τον ρόλο της ηγεσίας σε αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση, παρέθεσε, ενδεικτικά, μέτρα όπως η ενσωμάτωση μίας κουλτούρας “speak up στον κώδικα δεοντολογίας της επιχείρησης, η λήψη μέτρων προστασίας της αυστηρής εμπιστευτικότητας της υποβολής και εξέτασης αναφορών, η δυνατότητα ανώνυμων αναφορών, η διασφάλιση της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας του Υπεύθυνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (ΥΠΠΑ) και η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων κατά των αντιποίνων.

«Μία διοίκηση που έχει πραγματική βούληση να δημιουργήσει την κατάλληλη εταιρική κουλτούρα, θα πρέπει σε όλα τα μέτρα που λαμβάνει, να εστιάζει και να εξασφαλίζει την ασφάλεια, την εμπιστευτικότητα και την ανεξαρτησία», τόνισε ο κ. Μήτσιος, καταλήγοντας ότι «η ηγεσία θα πρέπει να πείσει ότι έχει τη βούληση της σωστής και αμερόληπτης εφαρμογής των πολιτικών αυτών».

Τέλος, ο Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, υπερθεμάτισε τη σημασία της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, στην επιτυχή εφαρμογή πολιτικών για την καταγγελία παράτυπων συμπεριφορών. Συγκεκριμένα, ο κ. Μήτσιος μίλησε για μία διαδικασία εκπαίδευσης η οποία δεν θα είναι απλώς tick the box”, «αλλά μία ουσιαστική προσπάθεια να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι την αξία του δικαιώματός τους, την δυνατότητά τους να το ασκήσουν, αλλά και να αισθανθούν την ασφάλεια που χρειάζονται για να προβούν σε μία καταγγελία». «Άλλωστε, τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ηθικά βιώσιμο στην επιχειρηματική ηγεσία, όταν δεν συνοδεύεται από ήθος, πάθος και λόγο» παρατήρησε, καταλήγοντας ότι «η σωστή ηγεσία μπορεί, τελικά, να κάνει την καλή και μεγάλη διαφορά».