EY: Οι μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις
Στο 5th Family Business Conference που διοργάνωσε η Palladian Conferences, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, συμμετείχε η ΕΥ Ελλάδος ως Χρυσός Χορηγός, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να βρίσκεται στο πλευρό των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων.
Η κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος, κατά την κεντρική της ομιλία, αναφέρθηκε αναλυτικά, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για (α) τον μετασχηματισμό, που αφορά, πέρα από τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, την οργανωτική δομή, την κουλτούρα, το μοντέλο διοίκησης,αλλά και το σύνολο των λειτουργιών των εταιρειών, (β) το ανθρώπινο ταλέντο, με έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση, αλλά και την ευεξία (wellbeing) των εργαζομένων, (γ) τα θέματα ESG,
ενόψει των αυξημένων προσδοκιών και απαιτήσεων των ενδιαφερομένων μερών – και με βάση τελευταίες έρευνες των πελατών – να θέσουν οι επιχειρήσεις το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, (δ) την εξωστρέφεια, που αποτελεί σήμερα ακόμη μεγαλύτερο ζητούμενο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και, τέλος, (ε) τη μεγέθυνση, η οποία συνδέεται άμεσα με την εξωστρέφεια και την αύξηση της παραγωγικότητας, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο που μπορεί να απογειώσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η κυρία Κασελάκη συντόνισε, επίσης, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Προτεραιότητα στους ανθρώπους: Ανθρώπινο Δυναμικό και Wellbeing στο πλαίσιο της οικογενειακής επιχείρησης», με τη συμμετοχή των Αριστοτέλη Αλεξόπουλου – Director of the Applied Research & Innovation Dept., Alba Graduate Business School, Αλεξάνδρας Ελευθερίου – Chief People Officer, TITAN Cement Group, Γεώργιου Ζέρδιλα – Γενικού Διευθυντή, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Χρήστου Χριστίδη – Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων, ΒΙΑΝΕΞ & ΒΙΑΝ, και Τατιάνας Τούντα – Chairwoman & CEO, Hellas EAP.
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, καθώς και πρακτικές των ώριμων οικογενειακών επιχειρήσεων, όπου επιβεβαίωσαν τη διασύνδεση του εταιρικού wellbeing με το wellbeing των στελεχών και του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων και της μακροβιότητάς τους. Παράλληλα, αναλύθηκαν και στοιχεία ερευνών, που ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με το εργασιακό στρες και την αναγκαιότητα να επικαιροποιήσουν οι επιχειρήσεις τον τρόπο εκπαίδευσης και υποστήριξης των ανθρώπων τους.
Ο κ. Νίκος Μπρης, Director και Επικεφαλής Υπηρεσιών Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών , συμμετείχε σε πάνελ με θέμα, «Συγχωνεύσεις, εξαγορές και χρηματοδότηση οικογενειακών επιχειρήσεων: Προκλήσεις και Ευκαιρίες».
ο κ. Μπρης αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία κατά την υποβολή αίτησης δανειοδότησης μέσω του προγράμματος, και ειδικότερα στις δυσκολίες που εντοπίζονται κυρίως στην πληρότητα του φακέλου με απαιτούμενα έγγραφα – όπως η διαθεσιμότητα τεχνικών προσφορών – καθώς και στην τεκμηρίωση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η συμβατότητα με το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και η συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, μεταξύ άλλων.
Για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που εξετάζουν τη μεγέθυνσή τους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο κ. Μπρης τόνισε ότι είναι κρίσιμο να κάνουν σωστή προετοιμασία. Αυτή, έγκειται στη διαθεσιμότητα ενός αξιόπιστου και αναλυτικού επιχειρηματικού σχεδίου, στην αποτίμηση της αξίας της εταιρείας στη βάση αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου και, στην προετοιμασία μίας εταιρικής παρουσίασης που να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της εταιρείας.
Τέλος, ο κ. Μπρης, μοιράστηκε με τους συνέδρους τις κυριότερες προκλήσεις που συναντώνται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές τέτοιου μεγέθους, με βασικότερη, την απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών των πωλητών και του ύψους της τελικής αποτίμησης, προσθέτοντας, επίσης, σε αυτή, την οικογενειοκρατία ή την έλλειψη διάδοχης κατάστασης, αλλά και το ζήτημα της διοίκησης του νέου σχήματος την επόμενη ημέρα.