Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και οι υποχρεώσεις που απορρέουν, σε εκδήλωση του ΣΕΒ, ΣΘΕΒ και του ΣΒΘΣΕ στη Λάρισα
Εκδήλωση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για τα μέλη των συνδέσμων ΣΕΒ, ΣΘΕΒ και ΣΒΘΣΕ, στη Λάρισα την Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων, κας Άννας Στρατινάκη, του Γενικού Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων και στελεχών του Υπουργείου Εργασίας.
Στην εκδήλωση τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι είναι άμεση ανάγκης η αντιμετώπιση και επίλυση τόσο των λειτουργικών θεμάτων όσο και των νομοθετικών εκκρεμοτήτων, καθώς και η διατήρηση στενής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στις βιομηχανικές επιχειρήσεις πρέπει να πραγματοποιηθεί με κανόνες που να είναι ίδιοι για όλους, να μην υπάρχουν αγκυλώσεις ενώ η εφαρμογή της γίνεται με την όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατική επιβάρυνση για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης τόνισε πως «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατή προσαρμογή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος εργασίας στις σύγχρονες τεχνολογικές παγκόσμιες προκλήσεις. Η ελληνική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 117.000 νέες θέσεις εργασίας, μια άνοδος που ξεπερνάει το 30%, και που είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, οι μέσες αμοιβές στη βιομηχανία είναι 32% υψηλότερες από την υπόλοιπη οικονομία. Παράλληλα, όμως, η σύγχρονη βιομηχανία χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και μεταβλητότητα. Ο κάθε κλάδος, η κάθε γραμμή παραγωγής, ακόμα και το κάθε παραγόμενο προϊόν, έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του. H εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία/μεταποίηση πρέπει να λάβει υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά. Να εφαρμοστεί χωρίς αγκυλώσεις και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις».
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλείται να πλήξει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τόσο τους εργαζόμενους από την αδικία όσο και τις υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό…Από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον Τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ με σκοπό να αποκωδικοποιήσουμε τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και να προσφέρουμε εμπεριστατωμένη ενημέρωση και καθοδήγηση στα μέλη μας ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή της».
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΘΒΣΕ, Μέλος του Δ.Σ. κ. Μανώλης Ευσταθίου υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της ασφάλειας των εργαζομένων, την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και, κάτι πολύ σημαντικό, την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών Ταμείων, που πιθανόν να οδηγήσει στη μείωση των πολύ υψηλών ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων. Με δεδομένη την τεράστια αδυναμία εξεύρεσης εργατικού αλλά και τεχνικού Προσωπικού επιβάλλεται η αύξηση του νόμιμου χρόνου εργασίας μέσω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των ετήσιων υπερωριών και οι Βιομηχανίες ευελπιστούν στην κατάργηση του ετήσιου Πίνακα ωρών απασχόλησης του Προσωπικού μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας».
Η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, κα Στρατινάκη και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, κ. Αγραπιδάς και τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασαν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία από 1.04.2024 καθώς απάντησαν σε ερωτήματα από τους συμμετέχοντες για ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις.
Την εκδήλωση συντόνισαν η Διευθύντρια του Τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ κα Κατερίνα Δασκαλάκη, η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΘΒΣΕ κ. Βασίλης Κλειτσογιάννης.