Η NASA στον αγώνα κατά του COVID-19

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός «Covid 19- NASA Space Apps Challenge 2020» που διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 30-31 Μαΐου 2020 από τον φορέα Βιομιμητισμός Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας. Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 15.000 πολίτες από 150 χώρες και υποβλήθηκαν 1.400 ιδέες συνολικά.

Ο τοπικός διαγωνισμός Covid 19- NASA Space Apps Challenge 2020 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Την διαδικτυακή εναρκτήρια εκδήλωση του τοπικού Διαγωνισμού χαιρέτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής.

Η NASA, συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής (JAXA), την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος (CSA) και το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES), προσκάλεσαν προγραμματιστές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, σχεδιαστές, κατασκευαστές, καλλιτέχνες και τεχνολόγους καθώς και απλούς πολίτες για να συμμετάσχουν σε ένα ολοκαίνουριο, παγκόσμιο hackathon. Σε διάστημα 48 ωρών, δημιούργησαν περισσότερες από 1.400 εικονικές ομάδες. Οι προκλήσεις επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα και κυμαίνονταν από τη μελέτη του κορονοϊού και τη διάδοση του μέχρι και τον αντίκτυπο που έχει η ασθένεια στο σύστημα της Γης.

Συγκεκριμένα η θεματολογία περιλάμβανε :
-Μαθαίνοντας για τον ιό και τη διάδοσή του χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα
– Τοπική απόκριση / αλλαγή και λύσεις
– Επιπτώσεις του COVID-19 στην απόκριση του συστήματος της Γης
– Οικονομική ευκαιρία, αντίκτυπος και ανάκαμψη κατά τη διάρκεια και μετά το COVID-19

Περισσότεροι από 400 Εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων και τοπικών επικεφαλής από προηγούμενες εκδηλώσεις βοήθησαν στις ιδέες των συμμετεχόντων και στη παροχή συμβουλευτικής για την τελειοποίηση αυτών.

Από το 2012, ο Διεθνής Διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, του Προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας της NASA, συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους hackathon στον κόσμο και οι συμμετέχοντες καλούνται να συνεργαστούν και να προτείνουν λύσεις σε προκλήσεις σχετικά με τη γη και το διάστημα!

Οι νικητές θα παρουσιάσουν επίσημα τις ιδέες τους σε αξιωματούχους διαστημικών οργανισμών και ταυτόχρονα διεκδικούν το παγκόσμιο βραβείο που είναι ένα ταξίδι στο διαστημικό σταθμό της NASA. Tα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.

Για τη φετινή εκδήλωση συνεργάστηκαν οι παρακάτω φορείς: Nέος Ελληνικός Σύλλογος Διαστημικής GREEK NEW SPACE SOCIETY, Μind View, e-Health Forum, Hacking Health Athens, Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, ΜedinArt, EΠΕΕΚ, Women and Embryo, Medicine for greater Good, Pediasis, IP CONSULTANTS, INNOVATION AND TECHNOLOGY TRANSFER, Poly Up, ΦΕΤΑ Κόμικς, SWISS SPACE TOURISM, Hegaxono, Koiν.Σ.επ Εναστρον, Manolis Anastasakos (http://m-anastasakos.com/) Astobiology.GR, Γιώργος Χαραλαμπίδης (https://www.georgecharalampidis.gr/) και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της everything is Design.

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν το Αρτοποιείο ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ, η εταιρεία MIKEL COFFEE COMPANY, η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε., η εταιρεία Mentornity καθώς και Μarlon Hellas, Vogue ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΤΕΝΤΑΣ. Όλο το προωθητικό υλικό δημιουργήθηκε από την εταιρεία art-graphics.